Сайт на трети "б" клас - СОУ " Св. П. Евтимий" Пловдив

 
Сайт на трети "б" клас - СОУ " Св. П. Евтимий" Пловдив

 
Рейтинг: 3.00
(60)
Глог
Домашна работа
Полезни сайтове
Български език и литература
Математиката - лесна и интересна
Човек и общество
Човек и природа
Френски език
По света
Поглед кьм Космоса
Празниците през годината
Забавления и игри
За контакти


Важни съобщения Фото Галерия Chat :-)

Поглед кьм Космоса / Любопитно

07 Януари 10, 14:36
На Маркурий вали железен сняг
На Меркурий вали железен сняг
 
 
Благодарение на него се образува магнитното поле на планетата
 
 
Американски учени от Илинойския университет и университета “Кейс Уестърн Ризърв” в Кливлънд проведоха редица изследвания, чиито резултати показват, че във вътрешността на Меркурий вали железен сняг, благодарение, на който се образува магнитното поле на планетата, съобщава Science Daily.
 
Освен Земята и газовите гиганти, Меркурий е единствената планета в Слънчевата система, която притежава магнитно поле. То бе открито през 1970 г. от сондата на НАСА “Маринър 10” и е около 100 пъти по-слабо от земното. Сърцевината на Меркурий се състои най-вече от желязо, вероятно съдържа и сяра. Магнитното поле на Земята се формира благодарение на поток от разтопени вещества в нейното ядро, съдържащи желязо. Така подобно на гигантски електромагнит движението на този поток формира магнитно поле.
 
Последните измервания на въртенето на Меркурий показаха леко поклащане, което подсказва, че сърцевината й е поне отчасти в разтопено състояние”, коментира ръководителят на изследователския екип Бин Чен (Bin Chen). “При липсата на сеизмологични данни обаче това, което знаем за нея, е много малко”, добавя той.
 
За да разберат най-добре физическото състояние на ядрото на Меркурий учените използват свръхмощна преса. Чрез нея те изследват поведението на тези елелементи при високо налягане и температура. 
 
При всеки експеримент образци от смеси на желязо и сяра са подлагани на определено налягане и температура. След това бързо се охлаждат. Следва изучаване с електронен микроанализатор. “Базирайки се на данните от тези експерименти ние можем да направим изводи какво се случва в ядрото на Меркурий”, коментира Чен.
 
Когато разтопената смес от желязо и сяра се охлажда във външните слоеве на ядрото, атомите на желязото кондензират в “снежинки”, които падат към центъра на планетата. Докато студения железен “сняг” се спуска надолу богата на сяра течна смес се издига нагоре. Така тези конвекционни потоци създават гигантско динамо, което генерира слабото магнитно поле на планетата. Железният “сняг” пада в две различни зони на ядрото, смятат учените.
 
“Снеговалежът” във вътрешността на Меркурий дава нови сценарии, при които конвекцията може да генерира магнитно поле. Нашите изследвания помагат да се разбере природата и еволюцията на вътрешния строеж на Меркурий, а освен това и на други планети и луни”, отбелязва проф. Джи Ли (Jie Li) от Илинойския университе


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

4.1711