Сайт на трети "б" клас - СОУ " Св. П. Евтимий" Пловдив

 
Сайт на трети "б" клас - СОУ " Св. П. Евтимий" Пловдив

 
Рейтинг: 3.00
(60)
Глог
Домашна работа
Полезни сайтове
Български език и литература
Математиката - лесна и интересна
Човек и общество
Човек и природа
Френски език
По света
Поглед кьм Космоса
Празниците през годината
Забавления и игри
За контакти


Важни съобщения Фото Галерия Chat :-)

Празниците през годината / Зимните празници

07 Януари 10, 11:40
Бабинден - 8.01.
 

Бабинден - 8 януари

     Празнува се в чест на бабите - акушерки, за здраве на децата и на бременните жени. На този ден се изпълняват три обреда: къпане на децата, гощавка в дома на бабата и къпане на бабата.
Още от Богоявление, бабата приготвя масло, мед, просо, китка здравец и червена вълна. Рано в празничната сутрин тя посещава всяка къща, в която е бабувала. Там тя изкъпва децата, като започва от най-малкото, а момите и младите булки поръсва против уроки, след което намазва децата с мед и масло. Това мазане се нарича "червяване" и се прави за здраве на децата. Докато върши това, бабата благославя:

     "Да си червено като власеца,
Да бръмчиш като пчелица,
Да си сладко като медеца,
Да се въдиш като просото,
Да се гоиш като прасенце!"

     В Панагюрско, наред с това, бабата маже брадите на децата с бяла вълна, за да доживеят до дълбока старост.
В гощавката участват всички жени, на които бабата е бабувала през годината. Всяка от тях носи баница, хляб, печена кокошка и вино. Помагат на бабата да се измие и я даряват с кърпа, престилка, риза и др.
Празникът завършва с къпане(влечугане) на бабата. Обредното къпане се извършва на реката или кладенеца. Всички се закичват с вълна и червени чушки. Пеят се песни. На празника не се допускат мъже. Ако по пътя до реката срещнат някои мъж, му подхвърлят закачки. Когато стигнат реката, окъпват бабата и на ръце я връщат в дома и.
Съществува легендата, че египетският цар заповядал на акушерките да убиват всяко новородено момче, но те не го направили. Затова Бог ги дарява с добро.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.6719