Сайт на трети "б" клас - СОУ " Св. П. Евтимий" Пловдив

 
Сайт на трети "б" клас - СОУ " Св. П. Евтимий" Пловдив

 
Рейтинг: 3.00
(60)
Глог
Домашна работа
Полезни сайтове
Български език и литература
Математиката - лесна и интересна
Човек и общество
Човек и природа
Френски език
По света
Поглед кьм Космоса
Празниците през годината
Забавления и игри
За контакти


Важни съобщения Фото Галерия Chat :-)

Празниците през годината / 24-ти май

07 Януари 10, 11:29
Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост
                                               24 май


Върви народе възродени, 
към светла бъднина върви!
 с книжовността, таз сила нова,
ти чест и слава поднови!


Думи, които всеки българин знае от момента на пристъпването на училищния праг за първи път.
   Думи, които често пъти изговаряме наизуст без дори да се замислим за смисъла и гордостта, които носят.

24 май не е просто поредния официален празник - това е денят, в който всеки българин може да изкрещи с пълно гърло, че е горд потомък на нация, заемаща стратегическо място в историята на Европа.

24 май е символ на достойнство, традиция и духовност.

   Достойнство, защото на този ден честваме азбуката, която сме дали на света. Даваща самочувствие, образованост и културна независимост на "вси славяни".
   Традиция - най - дълго празнуваният ни празник в историята - вече повече от 200 години.
   Духовност - празник не на политици и военни, а на културата и науката. На хората градящи устоите на нацията, на хората даващи ни идентичност и на тези, които възпитават поколенията след нас.
24 май
Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Официален празник посветен на делото на Светите братя равноапостоли Кирил и Методий, създатели на славянската писменост. 

За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище `Св. Св. Кирил и Методий` в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на светите братя Кирил и Методий – създатели на славянската писменост. През 1857 година този празник на Св. Св. Кирил и Методий започва редовно да се отбелязва в Пловдив, Цариград, Шумен, и Лом. Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров – това е общият църковен празник на двамата светии.

През 1892 г. Стоян Михайловски написва текста на всеучилищния химн, познат на всеки българин с първия си стих `Върви, народе възродени`. Химнът е озаглавен `Химнъ на Св.св. Кирилъ и Методи` и включва 14 куплета, от които ние днес изпълняваме най-често първите шест. Панайот Пипков създава на 11.05.1900 г. музиката към химна

24 май е празник, какъвто нямат другите народи по света – празник на писмеността, просветата, културата. Празник на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата. Буквите, създадени от Кирил и Методий, преводите, които правят на най-важните богослужебни книги, защитата на правото на всеки народ да слави Бога на своя език, са от историческа значимост не само за формиране на българския народ и за неговия просперитет. Делото им е високохуманно и демократично, всеславянско, служещо на великата общочовешка идея за равенство на всички в духовната област.
За официален празник е обявен с решение на 9-ото Народно събрание на 30 март 1990 г.


Св.св. равноапостоли Кирил и Методий Славянските първоучители - братята Кирил и Методий, са канонизирани като светци от Българската православна църква в края на 19 век. През 1851 г. в Епархийското училище "Св.св. Кирил и Методий" за първи път денят се чества и като Празник на българската просвета (24 май - нов стил).

През 862 или 863 г. Константин-Кирил Философ създава първата българска азбука - глаголицата. Оригинално творческо дело, азбуката предава точно звуковите особености на българската реч и е пригодена към фонетичните особености на старобългарския език. С глаголицата се слага началото на голямото просветителско и книжовно дело на Кирил и Методий.

Двамата братя превеждат от гръцки на старобългарски език някои от най-необходимите за богослужението книги: т. нар. Изборно евангелие, Хризостомовата (Златоустовата) литургия, Служебник (молитви и четива за различните църковни служби), части от Псалтира и Требника. С това полагат основите на старобългарския литературен език.

В Моравия те отиват през 863 г. и остават три години и половина по молба на моравския княз Ростислав, който иска да създаде славянска църква и така да се противопостави на германизацията. През 867 г. те отиват да защитят делото си пред папата в Рим, където блестящият полемичен дар на Кирил принуждава папа Адриан II да признае официално славянските книги. В римската църква "Св. Марина" е отслужена литургия на славянски език. Кирил се разболява и умира в Рим на 14 февруари 869 г., където е погребан в базиликата "Св. Климент". Методий продължава своята проповедническа и просветна дейност сред западните славяни до смъртта си на 6 април 885 г.

Кирило-Методиевото дело е съхранено и продължено от техните ученици - Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. В края на 9-и век двамата братя са канонизирани от църквата за светци. Още в най-ранното средновековие 11 май е определен за ден в памет на славянските първоучители, защото тяхното апостолско дело ги обединява в едно и те са равни по достойнство.

Днес 11 май се чества като църковен празник на двамата свети братя, докато 24 май се отбелязва като празник на българската просвета и култура и на славянската писменост.

 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

4.9232